Op 13 september werd een bezoek gebracht aan de brouwerij Eiber in Den Haag. Verrassend genoeg bevindt zich deze brouwerij op de 6e etage van een pand aan de Televisiestraat: de vloeren moeten immers een hele verzameling zware brouwketels met meer dan 1000 liter inhoud per stuk dragen. Het pand waarin voorheen zware machinerieën van de PTT hebben gestaan blijken echter vloeren te hebben van 30 cm dik beton. Dat vormt dus geen probleem, aldus onze gids van vanmiddag die Roel heet.
De brouwerij draagt de naam Eiber, dat is een synoniem voor ooievaar. En daarmee is de verbintenis met de stad Den Haag en haar stadswapen duidelijk.
Roel geeft tijdens de proeverij uitleg over het hele proces van het maken van bier. Van de grondstoffen tot en met het vullen van de flesjes. Dat proces wordt hieronder in het kort toegelicht.
De groep krijgt tijdens de uitleg vijf verschillende bieren te proeven die Eiber brouwt. Ze hebben prachtige namen zoals bijvoorbeeld Westkust, Achter de duinen en Hofblond. De biertjes worden allemaal geproefd en ieder heeft daarbij zo zijn favoriet. Ter begeleiding van de proeverij wordt op een borrelplank kaas en worst gepresenteerd.
Het was een interessante bijeenkomst. Roel sloot zijn verhaal af voor een groep waarin naar mate van de hoeveelheid drank ook het geroezemoes toenam. Martine bedankt hem namens de aanwezigen hem voor zijn vlotte en duidelijke presentatie. Het was een fijne en alleszins smaakvolle excursie!
Hoe wordt bier gemaakt
De hoofdbestanddelen van het bier zijn water, graan (meestal gerst), hoppe en gist. Het graan moet eerst gemout worden. Dat gebeurt door de korrels nat te maken en net voordat zij ontkiemen te eesten/verwarmen tot mout. In dat proces ontstaat een enzym dat zetmeel omzet naar suiker. De mout kan worden geroosterd waardoor het bier donkerder van kleur wordt. Als het lang geroosterd wordt zal het bier koffieachtig gaan smaken. De grof gemalen mout wordt in water van ongeveer 50 graden opgelost. In opeenvolgende stappen wordt de temperatuur veranderd en rust het tussendoor. Daarna wordt het bier geklaard/gefilterd en ontstaat wort. De gebruikte mout die overblijft kan onder andere worden gebruikt als veevoer.Na het klaren wordt het wort gekookt en hop toegevoegd. Het geeft een bittere smaak, zorgt voor een stabiele schuimkraag, en bevordert de conservering. De concentratie suikers stijgt door het verdampen van het water, waardoor het bier voller en zwaarder wordt. Het wort wordt gefilterd en gekoeld. De koeltemperatuur bepaalt of de gisting lang of kort duurt. Bij een lage temperatuur (ongeveer 5°C) duurt de gisting langer en krijg je ondergistend bier zoals pils. Als het bier niet verder wordt gekoeld dan tot kamertemperatuur, vindt er snellere gisting plaats. Dit wordt bovengistend bier genoemd. Als het wort voldoende is afgekoeld wordt de gist toegevoegd. De vergistbare suikers uit het wort worden omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. Op dit moment heeft dit product weinig smaak, noch koolzuur. Daarom moet het nog een keer gegist worden. De tweede gisting wordt lageren genoemd. Dit proces gebeurt in gesloten lagertanks, zodat het koolzuur niet kan ontsnappen en het bier prikkelend en bruisend wordt. Maar daarna is er ook echt lekker drinkbaar bier ontstaan.
Attentie:
Door op een foto te klikken wordt deze vergroot weergegeven.