Bezoek 
Pieterskerk

Verzorgde rondleiding Pieterskerk

De activiteit
Dinsdag 18 oktober 2022 hebben we voor de leden van de Seniorenvereniging een rondleiding door de Pieterskerk te Leiden in de aanbieding! Bij  het inventariseren van gewenste en mogelijke activiteiten voor de vereniging  - tijdens de bijeenkomst in het Witte Paard te Nootdorp op 2 november jl.  – gaf Jos Westerdijk aan zo’n rondleiding te kunnen geven. Jos behoort al 20 jaar tot de groep enthousiaste vrijwilligers die rondleidingen in de Pieterskerk verzorgt. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen: zeer de moeite waard! Of het nu gaat om bouwkundige historie, sociale en religieuze functies en bestemmingen, of om het culturele erfgoed en anekdotes, de rondleiding biedt het allemaal.

Slag om de arm
Vanuit ‘sales Pieterskerk’ is aangegeven dat de Pieterskerk levensvatbaar is dankzij de verhuur ten behoeve  van  grote evenementen. Voor 18 oktober staan die nu niet geboekt. Echter, als een evenementenaanvraag voor 18 oktober binnenkomt, sneuvelen de rondleidingen (zelfs als daar al afspraken over gemaakt zijn!). Dan is het jammer maar helaas … voor ons. Mocht die situatie zich voordoen, dan horen jullie dat natuurlijk meteen!

Praktische zaken
Omdat  de groepsgrootte per gids maximaal 15 is, is het zaak tijdig te weten met hoeveel  mensen we zullen deelnemen,  oftewel of er naast Jos nog meer gidsen nodig zijn. Gegeven de zomerperiode houden we er een ruime aanmeldtermijn op na, opdat niemand de kans mist.

Voor jullie je aanmelden is het goed het volgende te weten:

 1. De activiteit die de vereniging aanbiedt betreft de rondleiding van een uur en aansluitend en ter afsluiting  koffie met gebak.
 2. Afspraak met de Pieterskerk is ‘aanvang rondleiding 10.00u’, dus zorg dat u op tijd bent.
 3. We gaan uit van eigen vervoer. Daarvoor kunt u gebruikmaken van de volgende mogelijkheden:
  Ten eerste openbaar vervoer. Vanaf Leiden Centraal is het 15 minuten lopen naar de Kloksteeg 16 (entree Pieterskerk), of u maakt gebruik van een van de vele buslijnen die van het station door de Breestraat rijden. Vanaf halte Breestraat is het 2 minuten lopen naar de Pieterskerk. Komt u met de auto, dat adviseren wij die te parkeren op het P&R parkeerterrein  aan de Haagweg 8 te Leiden. Dat is betaald parkeren, maar als service rijden er gratis pendelbusjes van en naar bestemmingen in de binnenstad, ondermeer nabij de Pieterskerk.
 4. De historische binnenstad is geplaveid met keitjes. En ook de Pieterskerk kent op- en afstapjes en door de grafzerken een onregelmatige vloer. Een en ander houdt in dat de activiteit helaas niet geschikt is voor hen die slecht ter been zijn.
 5. Voor de nazit koffie met gebak zullen afspraken worden gemaakt bij een horecagelegenheid in de nabijheid van de Pieterskerk.
 6. Voor deelname aan deze activiteit vragen we een eigen bijdrage van € 7,50 per persoon. Daarnaast komen de vervoers- en parkeerkosten voor eigen rekening.
 7. Deelname is voorbehouden aan leden van de vereniging en hun partner.
 8. In verband met het maken van afspraken zien wij uw aanmelding graag zo spoedig mogelijk tegemoet.
 9. Op basis van uw aanmelding gaat de vereniging financiële verplichtingen aan. Calamiteiten uitgezonderd rekenen we dan op uw komst.
 10. Leiden heeft veel te bieden. Als u er toch bent, kunt u de dag verder benutten door bijvoorbeeld de Hortus Botanicus te bezoeken (vlak bij de Pieterskerk), de singelwandeling te lopen (7 km), een rondvaart te maken door de grachten (vertrek Steenstraat, rederij Rembrandt), een van de vele musea te bezoeken (Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhave, Museum Volkenkunde, museum De Lakenhal. Naturalis, Corpus en vele andere). Of u bezoekt het gezellige centrum, de Burcht of een van de vele hofjes.

  Hebben we uw belangstelling gewekt? 

  Laat ons snel – uiterlijk 10 september – weten of u komt, alleen of met zijn tweeën,  door uw naam,  telefoonnummer en eventueel de naam van uw partner,  te mailen aan: seniorenverenigingocw@gmail.nl. Wilt u de verschuldigde deelnemersbijdrage per persoon overmaken op rekening NL 07 INGB  0002788547 t.n.v. Seniorenvereniging OCW onder vermelding van ‘Pieterskerk’.