Bezoeken aan het Oranjehotel te Schevingen

Bezoek Nationaal Monument Oranjehotel

Ondanks de maatregelen die genomen zijn om Covid-19 te bestrijden konden onze afspraken om het Nationaal Monument Oranjehotel te bezoeken, doorgaan. Helaas was de catering gesloten waardoor onze geplande koffie of thee met gebak tijdens de inleiding, niet konden doorgaan.

Op vier verschillende dagen hebben we met een aantal leden het Oranjehotel bezocht. Bij binnenkomst zijn we ontvangen in een apart zaaltje, voorheen drie cellen, waar we een presentatie en uitleg kregen over het ontstaan van het Oranjehotel en het verloop tijdens WOII en daarna. Een aantal bekende Nederlanders heeft een paar dagen en anderen langer, in het Oranjehotel gevangen gezeten. Over deze personen werd meer informatie gegeven. Daarna werd een film vertoond. Na deze inleiding kreeg iedereen een audioguide voor een individuele rondgang door het Oranjehotel. In de voormalige dienstvertrekken en verschillende cellen is een vaste tentoonstelling te zien. Hier vertellen de gevangenen over het leven in de gevangenis en het gevangenissysteem. Via de audioguide zijn deze verhalen te horen.

Helaas kon er, zoals we meestal doen, ook na afloop geen drankje geserveerd worden en ging iedereen op eigen gelegenheid weer naar huis.

 Al met al was het een indrukwekkend bezoek en zullen we, zodra het mogelijk is, in 2021 opnieuw een bezoek aan het Oranjehotel aanbieden. 

 Mocht u meer informatie willen over het Oranjehotel kunt u dat vinden op www.oranjehotel.org

 Hieronder zijn foto’s van het bezoek opgenomen. Tip: voor een vergroting van de foto, klikt u daarop.

 Enkele reacties van leden

 Henri Geerling: Een goede keuze om dit te organiseren. Boeiend en leerzaam, zeker toen een medewerker de nodige aanvullende info gaf.

 Nel Verwijs: Enorm bedankt voor de bijzondere middag

 Willem Beijk: Afgelopen donderdag was het bezoek aan het Oranjehotel wat mij betreft een succes. De inleiding en de introductiefilm waren informatief. En de "charme" van het alleen rondlopen, kijken, lezen en horen van de audio-informatie maakten de eenzame opsluiting van velen die daar zaten voelbaar beklemmend.