Het Huis van Bewaring in Scheveningen kreeg de bijnaam Oranjehotel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 Nederlanders zijn er door de Nazi’s gevangen gezet. Vaak naar aanleiding van een klein vergrijp en in afwachting van een vrijwel zekere deportatie naar een van de werk- of concentratiekampen. Bij de verzetsmensen volgde veelal de doodstraf. Na de oorlog is het gebouw tot 2009 in gebruik gebleven als gevangenis. Toen sloop dreigde heeft de Stichting Nationaal Monument Oranjehotel, samen met de Rijksgebouwendienst, gezorgd voor het behoud van een deel van het complex. Na een flinke renovatie is het Nationaal Monument in september 2019 officieel geopend door Koning Willem-Alexander.
Onze groep werd door de vrijwilligers van het Oranjehotel vriendelijk ontvangen met koffie en appeltaart. Na een korte lezing over de geschiedenis van het Oranjehotel door Hans Gramberg en een film over het dagelijkse gang van zaken in het Oranjehotel, kon iedereen met een audiotour op eigen tempo het cellencomplex en de tentoonstelling bezoeken.
Naast de nuchtere feiten is de tentoonstelling opgebouwd vanuit vele persoonlijke verhalen, documenten, tekeningen en interviews. Het bezoek van dit Nationaal Monument is daardoor indrukwekkend en aangrijpend. Ondanks de zonnige dag sloeg de kilte toe. Het was fijn dat we na afloop met een warm drankje met elkaar konden napraten.
Algemene conclusie: dit museum is zeer de moeite waard.
Foto 1: Inleiding door Hans Gramberg van de Stichting Oranjehotel
Foto 2: Audiotour door de tentoonstelling
Foto 3: De houten palen, waaraan gefusilleerden werden vastgebonden, zijn bewaard gebleven.
Foto 4: Tekeningen van de Duitse staf van het Oranjehotel door Henri Pieck, tweelingbroer van Anton Pieck. Hij zat vast vanwege zijn deelname
aan de communistische verzetsgroep De Vonk.
Door op de foto te klikken, worden deze vergroot weergegeven.